BAHAN-BAHANNYA :-)
2 ekor ikan bawal putih, saiz sederhana
1 inci halia muda, cincang halus*
2 ulas bawang putih, cincang*
2 ulas bawang putih, cincang*
1 batang serai, hiris halus*
1 kuntum bunga kantan, hiris halus*
1 camca teh sos ikan*
1 camca teh sos plum*
2 biji limau kasturi, ambil jusnya*
Sedikit gula halus*
5 biji cili padi (kalau suka), hiris*
1/2 camca teh tepung jagung*
1 camca besar air*(*disatukan dan kacau rata2)
1 pokok daun ketumbar, hiris kasar.
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan disiang, kelar sedikit dan lumur dengan jus limau nipis dan sedikit garam, perap 15 minit, kemudian cuci bersih dan toskan, lap kering dengan paper towel.
- Lumur ikan tadi dengan bahan2 yang disatukan (*), rata2 termasuk bahagian dalam perutnya. Selitkan juga daun ketumbar, Letak ikan tadi dalam bekas tahan panas. Tabur baki daun ketumbar dan juga lebihan bahan yang disatukan tadi.
- Kukus selama 10 minit atas air mendidih. Angkat dan hidangkan segera..
No comments:
Post a Comment