Wednesday, May 23, 2012

Resepi Masakan : Ayam Masak Kurma

 Bahan-bahan Resepi Ayam Masak Kurma  ( untuk 2 orang makan );
1 mangkuk kecil isi ayam (dipotong kecil)-anggaran 200gm
1 biji ubi kentang  (dipotong)
1 inci halia (dihiris)
1/2  labu bawang besar (dihiris)
1 ulas bwg putih+  1/2 labu bawang besar (dikisar/ditumbuk)
2 biji bunga lawang
2 sudu besar serbuk santan dibancuh dengan air
2 sudu besar serbuk Kurma Ayam dan Daging Cap Adabi dibancuh dengan air
1/2  sudu kecil serbuk perasa
garam secukup rasa
1 sudu kecil minyak untuk menumis

Cara-cara Masakan Resepi Ayam Masak Kurma;
1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Kemudian tumis bawang besar + bawang putih yang dikisar, bunga lawang dan halia sehingga naik bau.
3. Masukkan bancuhan serbuk kurma ayam adabi dan kacau sehingga naik bau.
4. Masukkan ayam dan air secukupnya untuk empukkan ayam. Tutup kuali untuk masak ayam sehingga empuk.
5. Kemudian masukkan bancuhan santan, bawang yang dipotong dan kentang yang dipotong ke dalam kuali.
6. Masukkan garam dan serbuk perasa.
7. Masukkan air sedikit lagi kalau nak berkuah yang banyak.
8. Tutup kuali seketika lagi sehingga ubi kentang masak.
9. Siap untuk dihidang dan dimakan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...